APA ITU SHOPEE PENALTI DAN KESAN BURUKNYA - MASTER CLASS SHOPPERMANIAC

APA ITU SHOPEE PENALTI DAN KESAN BURUKNYA

APA ITU SHOPEE PENALTI DAN JENIS DAN CARA ATASI


WEBINAR SHOPEE PENALTY ( Segala yang perlu anda ketahui )

Sebuah lagi webinar atau kelas oleh Shopee untuk jelaskan apa itu Penalty Shopee penalty point shopee yang mempunyai Tier 1 - 6  hingga akaun anda akan dibekukan.


Ramai yang betanya pada saya dan saya agak sukar nak jelaskan. Nasib baik mamat ini dah buat slide dan terangkan dengan amat jelas. Thanks bro.


Shoppermaniac telah beberapa kena Shopee penalty (1 sahaja) tetapi impaknya ialah sales jatuh menjunam walaupun markah penalti 1. Lepas tu kena tunggu 28 hari baru dibebaskan dari penjara penalti Shopee.


Pendek kata jangan kena shopee penalty, 28 hari ialah zaman kelam jualan  anda di Shopee dan masa kena tu pula ada event besar Shopee, Lagi menangis..hehehehe.


Setelah anda menonton WEBINAR SHOPEE PENALTY  ini anda akan ketahui bahawa hanya 2 kategori sahaja penalti Shopee Non Fullfilment  Rate ( NFR)  dan  Late Shipment Rate ( LTR) yang kerap Shopee Seller hadapi.


Bila berniaga di Shopee terutama dropshipping adalah perkara biasa anda kena penalti . Tetapi tak tinggi ler, namun ia menyakitkan hati dan sales...hahahaha.


Table Of Content :

  • PENALTI POINT 
  • PENERANGAN LANJUT JENIS-JENIS PENALTI
  • KESAN DARI SHOPEE PENALTI 
  • CARA ATASI SHOPEE PENALTI 


PENALTI POINT

Penalty points may be issued to sellers who do not meet the minimum standards that buyers have expected. This alerts sellers on potential areas for improvement. 


Your performance is measured weekly and updated on Mondays. Any penalty points issued are also updated on the same day.



In addition to avoiding penalty points, it is also important to ensure good account health by meeting Shopee's performance targets in these four areas:

  1. Avoiding Listing Violations
  2. Fulfilment of Orders
  3. Customer Service
  4. Customer Satisfaction


📍 Definitions

  1. Non-fulfilment rate (NFR): The percentage of orders (out of total orders) that were either cancelled or returned in the past 7 days.
  2. Late shipment rate (LSR): The percentage of orders (out of total orders) that were shipped late in the past 7 days.




PENERANGAN LANJUT JENIS-JENIS PENALTI

  • Prohibited listings
  • Spam listings
  • False transactions
  • Shipping Fraud
  • Social Selling Policy
  • Shop Name Policy

Prohibited listings


You are responsible for ensuring that all listings comply with local laws as well as Shopee's terms and policies. Switched listings, advertisements, and misleading discounts are also not allowed.



Intellectual Property Rights Infringement or Counterfeit listings


Infringing the rights of Intellectual Property owners and the sale of counterfeit items are violations of Shopee's Terms of Service and such listings will be deleted.





Spam listings 

You should not spam or post duplicate listings as it creates confusion. All spam listings will be removed. Listings are deemed to be spam if they are listed as in the table below.




False transactions

Sellers (as well as staff who managed your shop) should not buy or attempt to buy from your own shop.


Some of the scenarios that will cause you to incur penalty points under fraud for false transactions are as follow:

  1. Buyer is having issues while trying to checkout from your shop. While you try to understand what went wrong, you try to replicate the issue by trying to buy/checkout from your own shop.
  2. Buyer is having issues on applying Shopee/Seller voucher during checkout. While you try to understand what went wrong, you try to replicate the issue by trying to buy/checkout from your own shop with the voucher code.




Shipping Fraud

Shipping Fraud refers to cases where a seller intentionally sends an empty parcel, or a parcel containing an item that is irrelevant and of a lower value, instead of the actual item ordered by the buyer.


Examples of Shipping Fraud:





Social Selling Policy

To ensure that Shopee Feed and Shopee Live platforms remain a friendly and safe environment for buyers and sellers, penalty points will be issued for inappropriate content. This includes explicit/sensitive content*, harassment of others, or the promotion of prohibited items.


*Explicit/sensitive content refers to the following:

  1. Promotion of pornographic content - Any form of pornography or excessively explicit content; including, but not limited to: information depicting sexual acts, pictures containing nudity, text hinting at or promoting eroticism.
  2. Information to incite hate, unrest, and/or discrimination - Information that can jeopardise national and social security, going against the laws and regulations of local governing authorities.
  3. Harassment and cyberbullying - Actions which threaten, intimidate, alarm, or put a person in fear of their safety. This also includes leaking of an individual's personal details such as addresses or contact details.




Shop Name Policy

Improper shop name violation include:

  1. Using vulgar, prohibited, offensive, or sensitive words.
  2. Using platform names such as "Shopee", etc.
  3. Using brand name/flagship/official keywords for non-official shops.



For more details, please check out the following articles:

  1. Shopee Feed community guidelines and violations
  2. Shopee Live community guideline


KESAN PRODUK DI PADAM OLEH SHOPEE


KESAN DARI SHOPEE PENALTI 


Keistimewaan penjual akan ditangguhkan berdasarkan jadual di bawah jika penjual mengumpul sejumlah mata penalti yang tinggi:



Had penyenaraian sementara juga akan dikenakan di atas sebarang hukuman yang mempunyai sejumlah mata penalti yang besar terkumpul dari pelanggaran penyenaraian.



CARA ATASI SHOPEE PENALTI 

Anda boleh menangis dan putus asa kerana setiap bulan anda kena penalti dan malas hendak berniaga di Shopee.

Atau anda harus cari jalan bagaimana hendak maintain sales anda walau pun anda kena penalti oleh Shopee.

JIka anda lihat jika anda dikenakan penalti oleh Shopee apakah impak terbesar yang anda harus elakkan ialah masalah penyenaraian dimana jumlah produk anda akan dikurangkan dengan drastik oleh Shopee.

Dimana produk anda ditetapkan penyenaraian hingga 100 produk hingga 500 produk.

Namun saya bertanya pada anda, pernahkan anda mendapat penalti sehingga 15 point. Paling tinggi pun 2- 4 point sahaja untuk seller dropship seperti kita kan. Lalu apakah impak yang akan anda terima?

Jika anda terima sehingga 9 hingga15 point sememangnya anda ini bermasalah sangat ler..hehehehehe

Anda akan terima denda 28 hari tanpa boleh sertai kempen-kempen Shopee. Dan saya tanya soalan lagi , adakah anda selalu sertai kempen-kempen Shopee ini?

Lalu sekal lagi saya bertanya, apakah impak sebenar penalti Shopee untuk dropship seperti anda jika difikirkan secara logik.

Logiknya ialah trafik organik anda akan berkurangan, itu sahaja yang mampu dilakukan oleh Shopee.

Jika anda masih kekalkan Shopee Ads, anda masih mempunyai sales yang konsisten dan saya akui akan berlaku sedikit pengurangan sebab trafik organik anda akan menerima impak.

Oleh itu adakah anda patut risau dengan penalti Shopee. Untuk saya anda tidak patut risau apa-apa pun. Jalankan bisnis anda dengan tenang dan jangan terlalu tenang pula sehingga melanggar penyenaraian oleh Shopee. Itu salah anda sendri.


SAYA BUKTIKAN PENALTI TIDAK GANGGU SALES ANDA 



Jika anda lihat saya telah meneriman 4 point penalti iaitu penalti paling tertinggi pernah saya kena, Gara-gara saya terlepas pandang pada polisi Chat Violation Shopee.

Tarikh saya kena penalti ialah selama 28 hari dan saya ambil yang terbaru iaitu bermula 16/1 hingga 13/2/2023.

Sebelum ini saya tiada masalah kerana saya akan tampung masalah ini menggunakan Shopee Ads.

Untuk membuktikan bahawa penalti ini tidak menganggu sales saya walaupun dari keseluruhan jatuh. Saya telah mematikan Shopee Ads pada bulan Februari dan anda boleh lihat pada 1 Feb hingga 6 Feb saya langsung tidak membuat Shopee Ads.

Dan saya ingatkan, tujuan saya mematikan Shopee Ads ialah untuk melihat prestasi trafik organik saya, adakah mampu menjana sales walaupun saya kena penalti.




Dari data 30/1 hingga 5/2/2023 anda dapat melihat saya mampu menjana sales RM138 dalam 7 hari walaupun saya mematikan Shopee ads dan masih kena penalti.

Abaikan jumlah sales saya yang menurun. Tujuan saya ialah membuktikan bahawa jika anda kena Penalti Shopee, anda masih mendapat trafik organik dari Shopee.

Sebab itu dalam artikel atau You Tube Channel Shoppermaniac, salah satu cara untuk mengatasi masalah penalti ialah membuat Shopee Ads.




KESIMPULANNYA ialah sememangnya penalti Shopee akan memberi impak pada sales anda tetapi hanya pada trafik organik walau bagaimana pun ianya tidak sepenuhnya. Anda mampu membuat jualan tanpa Shopee Ads jika anda menerima penallti shopee..


Bagaimana saya mampu mendapat trafik organik walau pun kena penalti. Dapatkan Master Class kami yang memberi tunjuk ajar secara detailed membuat produk listing mengikut kehendak algoritma Shopee dan menjana sales dengan Trafik Organik.



BAGAIMANA MENDAFTAR SEBAGAI SELLER  SHOPEE 2022


Jika anda ikuti 5 Funnel Sales Shopee kami, potensi untuk anda mendapat Shopee Penalti amat rendah melalui teknik yang kami berikan 

Catat Ulasan