CARA MASUKKAN PRODUK KE SHOPEE - BLOG SHOPPERMANIAC

CARA MASUKKAN PRODUK KE SHOPEE

CARA MASUKKAN PRODUK KE SHOPEE
DAPATKAN TUTORIAL PENUH SHOPEE SELLER- KLIK  DI SINI

Malam ni aku nak share sikit bagaimana cara nak tambah produk baru di kedai Shopee kita. Posting ini memang aku tuliskan khas untuk seller yang baru nak mula berniaga di Shopee, korang wajib baca ya ๐Ÿ’‹




Okaylah, jom kita straight to the point jelah. ๐Ÿ˜„

Cara Nak Tambah Produk Baru Di Shopee

  • Macam biasa, korang login Shopee dan pergi ke Seller Centre


  • Kemudian klik My Products. Klik je mana-mana My Products seperti dalam gambar dibawah


  • Kemudian, klik Add a New Product


  • Kemudian, isi Product Name (1). Lepas tu pilih Categories Name atau Kategori Produk (2). Macam aku, jual buku jadi aku pilih kategori Games, Books & Hobbies > Books > Local Books


  • Lepas tu klik Next (3) seperti dalam gambar dibawah


  • Kemudian, masukkan Product Description


  • Then masukkan details yang ada tanda * sahaja. Aku isi PriceStock. Kalau rajin korang isi la semua hahahaha ๐Ÿ˜‚ Jika ada variation pada produk yang korang jual, contoh macam color, saiz dsb korang boleh isi pada bahagian Enable Variations

Bagaimana Menggunakan aplikasi Variasi - KLIK SINI


  • Kemudian, masukkan gambar produk (Product Images). Then kalau ada video, boleh tambah Product Video seperti dalam gambar dibawah. Gambar ni kira wajiblah kena upload walau tiada tanda * sebab takkan nak menjual tapi takda gambar kan? Macamana buyer korang nak tengok rupa produk korang? ๐Ÿ˜—๐Ÿ˜
Kelebihan memasukkan gambar ratio 3:4 di Shopee - KLIK SINI


  • Dibahagian Shipping, korang kena isi Weight dan Shipping FeeParcel Size tak payah. 


  • Shipping Fee ni, korang pilih je mana-mana kurier yang korang boleh drop off parcel. Kalau J&T Express sahaja yang korang boleh drop, so enable kan J&T Express sahaja. Aku on semua, sebab memang aku drop off dekat semua kurier untuk semua parcel.
  • Kemudian, Save and Publish. Selesai! Produk yang aku masukkan tadi, terus masuk dalam senarai seperti dalam gambar dibawah. 




Jika produk yang korang masukkan tu, masih under review. So korang kena tunggu jelah sampai pihak Shopee approve. Kalau tak approve, bermakna produk yang korang tambah tu mungkin ada sedikit masalah dan kemungkinan korang perlu re-edit dan tambah semula produk.

Goodluck ✌๐Ÿ™‹




Catat Ulasan